BT Dersleri

Bilişim Etiği ve İnternet Etiği Nedir?

Bilişim Etiği ve İnternet Etiği kavramlarını açıklamadan önce Etik kelimesini açıklamak faydalı olacaktır. Etik kelimesinin kökü Yunanca “kişilik, karakter” anlamlarına gelen “ethos” kelimesinden gelmektedir.

Etik Nedir?

Etik kısaca hangi davranışın doğru hangi davranışın yanlış olduğunu araştıran bir felsefe dalıdır. Ahlak bilimi olarak da tanımlanmaktadır.

Etik Davranış Örnekleri Nelerdir?

Bilişim Etiği ve İnternet Etiği Nedir? – bilişim etiği
Etik Nedir?
  • Yalan söylememek
  • Başkalarının haklarına saygılı davranmak
  • Adil olmak
  • Güvenilir olmak
  • Dürüst olmak gibi bir çok ahlaklı davranışı etik davranış örneği olarak vermek mümkün.

Bilişim Etiği Nedir?

Bilişim teknolojileri ve İnternet’i kullanım esnasında uyulması gereken kuralları tümüne bilişim etiği denir.
Bu kuralların temel amacı, bilişim teknolojileri ve İnternet’i kullanan bireylerin yanlış bir davranış sergilemesine engel olarak onları güvence altına almaktır. Bilişim teknolojilerinin kullanımında yaşanan etik sorunların dört temel başlıkta (fikrî mülkiyet, erişim, gizlilik ve doğruluk) ele alındığı görülmektedir.

Fikri Mülkiyet Nedir?

Fikri mülkiyet, kişinin kendi zihni tarafından ürettiği her türlü ürün olarak tanımlanmaktadır.

Erişim Nedir?

Herhangi bir veriye, bilgiye ulaşma için sarf edilen çabadır. Örneğin, arama motorlarını kullanarak herhangi bir konu hakkında araştırma yapmak.

Gizlilik Nedir?

Gizlilik kişilere ait her türlü kişisel verilerin, bilgilerin, işlem verilerinin vb. verilerin başka kişi veya kurumlardan saklanması veya izin verilmesi durumunda izin verildiği kadar saklanması olarak tanımlanabilir.

Doğruluk Nedir?

İnternet ortamında doğru verilere ulaşmak artık çok zor bir olaydır. Artan internet sayfaları insanların para kazanmak uğruna paylaştığı yalan haberler veya bilgiler internet ortamının kirlenmesine yanlış bilgilerin internet ortamında artmasına neden olmaktadır. Bu durum da  kullanıcıların doğru bilgiye ulaşmaları zorlaşmaktadır.

Önerilen Yazı:  Dijital Ayak İzi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilgiyi Doğrulama Önerileri;

Kullanıcıya bilgi aktaran kanal (İnternet sitesi, sosyal medya hesabı), kaynak belirtmelidir. Kaynağı belirtilmemiş bilgiye şüpheyle yaklaşılmalıdır.

  • Elde edilen bilgiler farklı kaynaklardan tekrar teyit edilmelidir.
  • Bilgiyi aktaran İnternet sitesinin adresi kontrol edilmelidir.
  • Özellikle devlet siteleri .gov uzantılı siteler kullanılmalıdır.

İnternet Etiği Nedir?

İnternet etiği, İnternet ortamında uyulması gereken ilkeler olarak tanımlanmaktadır. İnternet ortamında uyulması gereken etik kurallar şunlardır:

Bilişim Etiği ve İnternet Etiği Nedir? – bilişim etiği
İnternet Etiği nedir?
  • Bize yapılmasından hoşlanmadığımız davranışları başkalarına yapmaktan kaçınmalıyız.
  • Bir durum karşısında İnternet’te nasıl davranmamız gerektiği konusunda kararsız kaldığımız zaman gerçek hayatta böyle bir durum karşısında nasıl davranıyorsak öyle davranmalıyız.
  • İnternet’te karşılaştığımız ancak yüzünü görmediğimiz, sesini duymadığımız kişilere saygı kuralları çerçevesinde davranmalıyız.
  • İnternet sadece belirli bir ırkın, topluluğun ya da ülkenin tekelinde değildir. Tüm dünyadan pek çok farklı kültür ve inanca sahip insan İnternet ortamında varlık göstermektedir. İnternet’i kullanırken her kültüre ve inanca saygılı olmak, yanlış anlaşılabilecek davranışlardan kaçınmak gerektiği unutulmamalıdır.
  • İnternet’i yeni kullanmaya başlayan kişilerin yapacağı yanlış davranışlara karşı onlara anlayış gösterip yardımcı olmaya çalışmak ve yol göstermek gerektiği de unutulmamalıdır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu